Praktische, maar zeer effectieve tools die jou in het dagelijks leven ondersteunen bij het ‘reconnecten en stressreductie’

Affirmeren

Gedachten veroorzaken/bepalen je gevoel. Het is erg belangrijk stil staan bij je gedachten en ze onder de loep te nemen. In hoeverre zijn het helpende, positieve, bemoedigende gedachten? Ben je mild naar jezelf of vooral streng. Probeer eens te oefenen met affirmaties.

Het woord affirmatie komt van het Latijnse woord ‘affirmare’. Dat betekent versterken of bekrachtigen. Wie maar vaak genoeg positieve affirmaties herhaalt, zal de hersenen trainen om positieve gedachten te versterken. Hieronder een aantal voorbeelden affirmaties.

 • Ik ben waardevol 
 • Ik ben krachtig
 • Ik accepteer mijzelf zoals ik ben
 • Ik geef mezelf de ruimte om fouten te maken
 • Ik ben veilig
 • Ik ben tevreden
 • Ik leef vanuit liefde
 • Ik ben genoeg
 • Ik omarm mezelf
 • Ik doe er toe
 • Ik ben gezond
 • Ik geef mijn gevoelens de ruimte om er te zijn
 • Ik ben helemaal oké

Gronden

Gegrond zijn
Er zijn alleen maar voordelen aan gegrond zijn. Zo zal je merken dat je in een gegronde toestand je evenwichtiger en stabieler voelt. Je blijft dichter bij jezelf, waardoor de buitenwereld minder binnen komt. In gegronde toestand kun jij je beter concentreren, je bent meer in contact met jezelf. Hierdoor zal je minder snel emotioneel van slag raken, je chaotisch of verstrooid voelen. Wanneer je bloot staat aan stress, aangrijpende gebeurtenissen moet verwerken, dan helpt gronding om energie af te laten vloeien. Op youtube zijn er verschillende grondingsoefeningen te vinden.

Mediteren

Elke dag 10-15 minuten. Er zijn verschillende meditaties op youtube te vinden. Voel zelf welke jij aangenaam vindt.

3x diep ademhalen

Ademhaling is erg belangrijk en helpt je om stress af te laten vloeien. Heb je last van spanning, is het erg druk in je hoofd, neem een momentje voor jezelf en adem diep in en uit. Het helpt je ontspannen.

Wandelen

Juist wanneer je gestrest bent, te maken hebt met een burn-out is een dagelijkse wandeling van in ieder geval 30 minuten een aanrader. Verg niet teveel van jezelf, want tijdens een burn-out moet je fysiek terug naar de basis. Dit betekent, dat je in een rustig tempo loopt. Waarom is wandelen zo fijn? Naast dat je vitamine D door zonlicht krijgt, is buitenlucht erg gezond. Je lichaam zal tijdens de beweging verschillende stofjes aanmaken, zoals endorfine, hierdoor voel je, je beter. Je voelt je door de beweging weer wat fitter en komt meer in contact te staan met je lijf.

Stilte momenten

Hoe meer onrust, hoe meer stilte. Zonder jezelf even af en neem echt even de tijd voor jezelf. Juist bij burn-out zijn de piekmomenten en actie hormonen zo aanwezig geweest, dat de balans hevig verstoord is. Door rust maak je relax-hormonen aan. Misschien was je gewend veel te doen, want ging je er vanuit dat daardoor je onrust weg zou gaan. Het heeft uiteindelijk gezorgd voor een averechts effect. Onrust blijft aangewakkerd door ‘actie-hormonen’. Je lichaam heeft balans nodig en vraagt er nu om.

Schrijven

Koop een schrijfboekje voor jezelf en zet je gedachten, gevoelens op papier. Door het schrijven, kun je letterlijk dingen van je afschrijven. Daarnaast helpt het je om meer rust, helderheid en ruimte te creëren.

(Hot)Yoga / Sauna

Als je een actieve leefstijl hebt en tot rust wilt komen of last hebt van burn-out of stress klachten, ga dan voor yin (restorative) of hot yoga.

De warmte van de sauna zorgt voor diepe ontspanning van de spieren en geestelijke ontspanning. Je bent even niet meer bezig met werk of de thuissituatie.