'Mediteren geeft rust in je hoofd'

Wat maakt mediteren zo waardevol?

“Het ervaren van rust. De voordelen die dat met zich meebrengt. Voordat ik begon met mediteren, voelde ik nooit rust. Nu vind ik het heerlijk om een paar minuten stil te zitten, voor me uit te kijken en niets te hoeven. Ik ken niemand die het heeft geprobeerd en er naderhand niet enthousiast over was. Het helpt iedereen! Ik heb veel mensen gesproken die een burn-out hadden en zijn gaan mediteren om hun hoofd leeg te krijgen. (Lees meer…)

'Nederlander stapt steeds vaker naar coach: ‘Vanaf het eerste gesprek heeft het me zo geholpen’

Bijna een kwart van de Nederlanders bezoekt op dit moment een coach, of heeft die ooit bezocht. Mensen kloppen het vaakst aan bij een coach met vragen over de thema’s stress en burn-out (30 procent van de vragen), passend werk vinden (ook 30 procent) en het bewaren van de werk-privébalans (24 procent). Met succes: Ruim driekwart van de mensen die coaching heeft gevolgd, is positief over hun ervaringen. (Lees meer…)

'Druk angsten niet weg, maar leer beter bang te zijn'

Angst heeft een erbarmelijk slecht imago. Verdrietig zijn of woedend, dat mag, dat kan, desnoods zelfs een beetje jaloers, maar niemand wil angstig zijn, terwijl tegelijkertijd vrijwel iedereen angstig is. Dit blijkt opnieuw tijdens de coronacrisis. Het is niet onbegrijpelijk dat we zo’n hekel hebben aan angst. Angst is een van de ‘negatieve’ emoties, hij voelt onplezierig. Als we hem ons hoofd laten overnemen, kan hij de schoonheid uit ons leven wringen. (Lees meer…)

'Veerkracht is niet vanzelfsprekend: zes tips'

Hoe mensen met stressvolle gebeurtenissen omgaan, verschilt sterk. Toch is iedereen in staat om sterker uit een stressvolle periode te komen – al gaat veerkracht niet vanzelf. Uiteindelijk sterker uit een stressvolle periode komen: dat willen we allemaal wel. Maar terwijl de een fluitend ‘s ochtends z’n laptop aan de keukentafel openklapt, zit de ander zwaar in de stress om thuis te moeten werken.  (Lees meer…)

'Hoe je vanuit huis angst, stress en eenzaamheid aanpakt met yoga'

Yoga is een sport die prima thuis beoefend kan worden, zeker als je op zoek bent naar een manier om stressklachten te verminderen, rust te vinden of af wil van spanning in je lichaam. ‘Mensen lopen nu rond met de angst om ziek te worden of hun baan te verliezen’. Naast lichaamsbeweging kan yoga een uitkomst bieden voor mensen die last hebben van stress. (Lees meer…)

Innerlijke kracht tegen burn-out

Zwolle – Mensen met een burn-out of met stressklachten kunnen baat hebben bij een coach. Lisette Boersma startte daarom haar bedrijf Oceans HR advies & coaching. Boersma gaat in haar werk tot de kern van iemands overtuigingen en geschiedenis. “Ik kijk naar wat er onder de burn-out of stressklachten zit. In de sessies gaat het niet alleen om praten; ook oefeningen om meer van het hoofd ‘in het lijf’ te komen, helpen daarbij.” (Lees meer…)

Dit is waarom 2 minuten lang je écht verdrietig of eenzaam voelen zo helend werkt.

Emoties ontstaan vanuit jouw interpretatie over een situatie. Je observeert iets en vanuit je eigen referentiekader ontstaat die interpretatie. Het ontstaan van emoties zijn een gevolg van je interpretatie. Plak je een ander etiket op een gebeurtenis, dan ontstaat er ook direct een andere emotie en dus een andere uitkomst. Bijzonder geruststellend is het dat je hier zelf invloed op hebt, niet? (Lees meer…)

Burn-out nog vaak onopgemerkt: ‘Werkgevers missen praktische kennis’

We weten allemaal dat het vaak voorkomt, maar toch gaat het vaak mis met het herkennen van een burn-out. ,,Veel bedrijven zijn bezig met vitaliteit, maar stress en burn-outs los je daar niet mee op”, zegt Mascha Mooy. (Lees meer…)

Week van de werkstress: ‘We moeten meer luieren’

Volgens de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) bleken 1,3 miljoen Nederlanders in 2018 last te hebben van burn-outklachten, dit onderzoek werd uitgevoerd door NTO en het CBS. Dit zijn dus niet allemaal mensen die al opgebrand zijn, maar die daar wel kans op lopen. Stress-gerelateerd ziekteverzuim kostte werkgevers in 2017 in totaal 2,8 miljard, dat is per werknemer omgerekend 8100 euro. (Lees meer…)

Maakt de stad ons ziek?

In steden wonen meer mensen met psychische problemen dan in de rest van Nederland. Ligt dat aan steden of aan mensen? Een nieuw onderzoekscentrum wil dat achterhalen. (Lees meer…)

Bijkomen van stress: ‘Netflix helpt helaas niet, wandelen wel’

We weten allemaal dat het vaak voorkomt, maar toch gaat het vaak mis met het herkennen van een burn-out. ,,Veel bedrijven zijn bezig met vitaliteit, maar stress en burn-outs los je daar niet mee op”, zegt Mascha Mooy. (Lees meer…)

Twintig procent werknemers is 'extreem vermoeid’, hoe krijgen zij weer energie?

De Nederlandse werknemer worstelt met een gebrek aan energie, blijkt uit onderzoek. Uitgeput van werk ploffen velen onder ons ’s avonds als zombies op de bank. Maar je energie terugvinden hoeft niet moeilijk te zijn, stelt businesscoach Ellen de Lange-Ros. ‘Neem de regie over je eigen werk in handen.’ (Lees meer…)

Psychiater Bram Bakker: Een burn-out is een cadeau aan jezelf

Psychiater Bram Bakker (55) staat vanaf morgen op het podium met zijn theatercollege Opgebrand. Bakker, zelf ook uitgeput geraakt, ziet zo’n inzinking als een geschenk. (Lees meer…)

Burn-out voorkomen? Dit is wat de werkgever kan doen

De burn-out is volksziekte nummer één. Het is dan ook niet gek dat medewerkers bedolven worden onder de tips hoe ze stress kunnen voorkomen. Toch wordt de rol van de werkgever minder besproken. Terwijl juist die veel meer kan doen. (Lees meer…)

Kwart van werkenden zal uitvallen door stress, Arbo Unie luidt noodklok

Als we niets doen, zal in 2030 een kwart van de werkenden minder kunnen werken door stress en overbelasting. Dat is een voorspelling die dienstverlener Arbo Unie doet. Willem van Rhenen, hoogleraar en stressexpert bij Arbo Unie, luidt de noodklok. (Lees meer…)

‘Eigen regie’ is niet voldoende om burn-out te voorkomen

‘Zingeving en eigen regie op de werkvloer kunnen een burn-out voorkomen,’ kopte Trouw afgelopen week. De krant berichtte over de nieuwe richtlijn die bedrijfsartsen bij burn-out gaan hanteren. (Lees meer…)

Jolanda doet aan mindful wandelen: ‘De natuur heelt echt’

Bewust kiezen voor je gezondheid: dat kan op allerlei manieren. Door te gaan sporten, te stoppen met roken, of elke dag te gaan mediteren. Jolanda herstelde van een burn-out door elke dag te gaan wandelen én daarbij aan mindfulness te doen. (Lees meer…)