"Burn-out door zelfontkenning"
Het niet (h)erkennen van overmatige stress is het grootste gevaar voor de ontwikkeling van overspannenheid en burn-out!
Burn-out door zelfontkenning.
Mensen relativeren, je houdt jezelf voor dat het wel meevalt en dat het wel overgaat. Het is eng om er aan toe te geven, want wat gebeurt er dan met je baan/carrière, status, financiële positie? Kun je het werk niet aan, wat denken anderen?
Wij mensen zijn in de huidige tijd zo gewend geraakt aan spanning en aan een zekere mate van stress in ons leven, dat we een zeker gevoel van ongemak of verkramping als normaal beschouwen.
Het blijkt bijzonder lastig om in te schatten waar het maximale van een werknemer ligt. Voor de werknemer zelf, maar ook voor de werkgever/leidinggevende. Wanneer wordt het te veel? Wanneer komt het punt dat je niet verder kunt? Na een burn-out leert iemand dit, maar dan is het leed al geschied.
Toch zijn er factoren die zeer belangrijk zijn om burn-out tegen te gaan. Zo kun je collega’s tegen zichzelf beschermen. Scherp zijn op symptomen en passende maatregelen treffen. Focus ligt vooral op het creëren van een gezond werkklimaat waar medewerkers gemotiveerd zijn, zich betrokken en veilig voelen. Juist bij ziekteverzuim preventie zijn dit zeer belangrijke factoren.
Vanuit de praktijk heb ik kunnen ervaren dat directie en managers hier vaak zoekende in zijn. Waar moet je op letten, wat kan je doen en hoe krijg je daadwerkelijk verbinding met je medewerker om beeld te krijgen bij wat er speelt? Wat is nodig om een medewerker prettig te laten functioneren en duurzaam inzetbaar te houden?
Oceans is gecertificeerd coach en gespecialiseerd in eerdergenoemde problematiek. Ik ondersteun u graag om risico’s in de werkomgeving te veranderen en een gezonde werkomgeving te faciliteren. Investeren in duurzame inzetbaarheid. Ziekteverzuimpreventie en burn-out preventie, stress preventie.