“Positiever leren denken”

Vanuit eerdere gebeurtenissen kunnen we verslaafd raken aan bepaalde gedragspatronen. Dit ontstaat al heel vroeg, in je jeugd. Als kind heb je al geleerd op een bepaalde manier te handelen om jezelf te beschermen en/of omdat de situatie dit destijds vroeg. Vaak hebben we, als we eenmaal volwassen zijn, dit helemaal niet meer door en is het onbewust geworden hoe we handelen. Het kan zijn dat je hardhandig geconfronteerd wordt met het negatieve uitwerking van je gewoontes en in een burn-out raakt.

Het gedrag was ooit de beste oplossing voor jou in een bepaalde situatie en werkte toen. De manier van handelen lijkt comfortabel, als een oude, vertrouwde jas. Je omgeving is er ook aan gewend en waardeert je om je inzet. Het kan daardoor moeilijk zijn dit los te laten, ondanks dat het gedrag voor jou niet meer effectief is.


De vaste vertrouwde manier werkt simpelweg niet meer, het werkt belemmerend voor jezelf. Het levert stress, vermoeidheid op en verwijdering van jezelf. Om deze hardnekkige gedragspatronen los te laten zal er op een diepere laag gekeken moeten worden.

Het ombuigen van niet-productief gedrag naar gewenst gedrag waarbij je, je ook goed voelt, is een proces van vallen en opstaan. Oceans helpt om keuzes te maken die de vorm hebben van kleinere, haalbare stappen en die dicht aansluiten bij jouw natuurlijke gedrag.

Denkpatronen zijn zeer belangrijk in relatie tot hoe wij ons voelen. Wanneer je vooral positieve gedachten hebt zal dit een positieve uitwerking hebben op alles in je leven. Door praktische tools die ik in zet krijg je ten eerste inzicht in de veelvoorkomende gedachten die je hebt. We kijken in hoeverre deze gedachten jou helpen of niet. Vervolgens kijken we hoe we deze gedachten naar de achtergrond kunnen laten verdwijnen en krijg je tools mee waar je gelijk mee aan de slag kan om in plaats van negatief te denken veel meer positief te denken. Zie het als een herprogrammering van je eigen gedachten. Je zal verbaasd zijn wat het effect is van positief denken. Als jij eenmaal in staat bent om negatieve gedachten niet langer de overhand te geven, dan staat er een vreugdevoller, meer ontspannen leven te wachten.