“Pak je invloed”

“Ik doe wat anderen van mij willen/verwachten of…”

We ervaren regelmatig dat er overal wat van ons gevraagd wordt. We staan hier niet altijd bij stil, maar ervaren onbewust druk vanuit onze omgeving. Een baas die misschien wil dat je productiever bent, de ober die alweer bij je tafel staat als je net je laatste slok drinken naar binnen werkt, de tandarts die wil dat je vaker op controle komt, de reclames voor programma’s zodat je meer televisie kijkt et cetera. Beïnvloedingen van anderen betreft onze gedragingen.


Wanneer je continu op je omgeving gericht bent en probeert deze tevreden te stellen zal je nooit vrij zijn.


Jarenlang heeft mijn eigen passie en mijn eigen wensen in de schaduw gestaan, zonder dat ik me hier bewust van was. Onbewuste patronen die al op jonge leeftijd ontstonden speelden een grote rol. Ook wel overlevingsmechanismen genoemd. Daarnaast had ik onvoldoende contact maken met mijn lichaam, mijn gevoel en negeerde ik innerlijke stemmetjes. Gezondheidsklachten, zoals vermoeidheid, veel stress ervaren, lage weerstand, gevoel constant zoekende te zijn zonder echt geluk te ervaren, waren overheersend. Door inzicht te krijgen in mezelf, mijn drijfveren en vooral het besef hoe ik ongelukkig ik was, kwam ik op een keerpunt in mijn leven.


Mijn best doen om anderen tevreden te stellen, zal altijd wel blijven, maar het is belangrijk dat mijn eigen dromen niet in het gedrang komen en dat ik voor mijn eigen behoeften durf te staan en deze ruimte geef. Voornamelijk doen wat een ander vraagt, is een lege manier van leven.


Ben jij de persoon die jezelf wilt zijn of die anderen willen dat je bent?