Coachen met ACT

ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy. Het is een moderne en wetenschappelijk onderbouwde vorm van (cognitieve) gedragstherapie.

Door ACT toe te passen tijdens de coaching, leer je beter omgaan met moeilijke gevoelens, angsten, negatieve gedachten en belemmerende overtuigingen.

ACT beschouwt pijn en leed als onlosmakelijke onderdelen van het menselijk leven. Door om te leren gaan met pijnlijke ervaringen, door middel van onder andere mindfulness en acceptatie kun je angst, emotionele pijn overwinnen.

Het doel van bereidheid is dat je alle gevoelens die bij je opkomen volledig beleeft, ook – of juist – de nare gevoelens, zodat je leven completer wordt. Het gaat er eigenlijk om dat je beter leert voelen, niet dat je probeert je beter te voelen. Bereidheid en acceptatie zijn hierbij cruciaal. Je reageert actief op je gevoelens, door ze ook echt – letterlijk – te voelen. Door dit te doen, zal je jouw gevoelens beter verwerken en is het negatieve effect op je leven minder.

Hoe meer vermijding, hoe meer pijn.

Weglopen voor pijnlijke gedachten, gevoelens zorgt ervoor dat deze gedachten en gevoelens groter en intenser worden, ook zullen ze vaker terugkomen. De pijn van aanwezigheid neemt toe.